Arbeiderpartiet

Diskusjon om politiske temaer fra det Norske nyhetsbildet.

Arbeiderpartiet

Innlegg Vegard Martinsen 27 Apr 2013, 09:10

http://www.aftenposten.no/meninger/deba ... XuHbpU5gQJ

Stans kritikerne!
Ap har funnet tilbake til den selvgode maktarrogansen: De representerer "de gode krefter i Norge" – og kritikerne de utidige nedbrytere av partiets verk.


av Rune Slagstad

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) henfalt i landsmøtetalen sist uke til "rene karikaturer av sine politiske motstandere", var Aftenpostens betimelig kritikk på lederplass 22. april.

Dagens situasjon er parallell til 1981 da det også het at landet – og velferdsstaten – gikk en dyster fremtid i møte om Kåre Willoch (H) skulle få regjeringsmakt. I ettertid kunne Francis Sejersted konstatere at Willoch ble "forvalter av den sosialdemokratiske orden" – og "forretningsfører for den delvise avvikling" av denne orden. Men historiens ironi, føyet han til, ligger i det at det ble "Arbeiderparti-regjeringen under Brundtland som (…) beseglet selve systemendringspolitikken – i retning bort fra den sosialdemokratiske orden".

Helsearbeidere har slått alarm
Stoltenberg fortsatte sin besvergende formaning i en artikkel i Dagens Næringsliv 20. april med den megetsigende tittel "Stans svartmalingen": "Politikere fra høyrepartiene advarer igjen og igjen om krise ved sykehusene i et forsøk på å ramme Arbeiderpartiet. At de angriper oss er helt greit, men ser de ikke et kompetent personell, helsearbeidere, sykepleiere og leger, som gir oss et tilbud i verdensklasse?" Dette kunne jo vært besnærende om det ikke fremfor alt var helsearbeiderne selv som har slått alarm om forhold som langsomt underminerer et helsevesen "i verdensklasse" – med adresse til den kommersialiserende helseforetaksreform statsminister Stoltenberg og hans stabssjef Jonas Gahr Støre tok initiativ til i 2000.

En tidlig slik stemme var Aasmund Bredelis, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Oslo universitetssykehus (OUS), med kronikken "Sykehuset kollapser" (Dagens Næringsliv 27. 9. 2011). Bredeli ble for sin varsling refset i et lukket OUS-styremøte, anført av Gro Balas, sentralt medlem av Stoltenbergs parti. Bredeli "skjet i eget reir" var Balas’ kultiverte formulering.

Vil har seg frabedt kritikk
Også Stoltenberg vil ha seg frabedt kritikk fra dem som ikke ser verden som statsministeren – det vil si en uvant enstemmig gruppe tidligere stridende helsearbeidere, uavhengige kritikere og en politisk opposisjon som bedriver "svartmaling".

Den åpne diskusjon har som kjent aldri vært Aps sterkeste side. Partiets leninistiske organisasjonspraksis ble gitt en klassisk formulering i 1934 av stortingsrepresentant Finn Moe: "Overalt offentlig skal vårt parti og dets menn omtales med den største begeistring." Mange trodde at Aps "frihetsrevolusjon" på 1980-tallet innebar en reelt skifte i synet på offentlig ordskifte. Også Stoltenberg selv ga, riktignok som opposisjonsleder, uttrykk for det i sin tale til Aps landsmøte i 2002: Det gikk ikke lenger an "å gi den beskjeden som stortingsrepresentant Finn Moe ga". Åtte år i regjeringsposisjon tok det å finne tilbake til den gamle, selvgode maktarrogansen: Ap representerer "de gode krefter i Norge" – og kritikerne de utidige nedbrytere av partiets verk.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7867
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Re: Arbeiderpartiet

Innlegg Erik 10 Jan 2015, 08:25

Bilde
Erik
 
Innlegg: 301
Registrert: 02 Mai 2004, 15:38
Bosted: Bergen


Gå til Innenrikspolitikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester

cron