Omskjæring

Diskusjon om politiske temaer fra det Norske nyhetsbildet.

Omskjæring

Innlegg amundsentb 31 Okt 2013, 16:56

Hei.
Jeg leste kommentaren ang. omskjæring, men jeg fant inget nytt emne her på forumet. Dlf støtter barneombudet i dets syn på omskjæring, altså forbud for gutter under 15.

Jeg funderer litt på dette.
Individet skal settes først. Individet skal ha selvråderett over sin egen kropp.

Likevel, når individet er et barn så må foreldrene ta avgjørelser for barnet.
Hvis foreldrene ønsker at barnet skal omskjæres, hvilken autoritet skal da trumfe dem?
Betyr dette at foreldrene skal kunne gjøre hva de vil med barnet? e.g. kutte av en frisk hånd?

Blir prinsippet man skal følge, foreldrene kan bestemme over barnet, men de kan ikke gjøre noe med barnet som en stor majoritet av leger i den relevante grenen i Norge sier er skadelig?

Foreldre kan ikke ha absolutt råderett over et barn. De må ha en råderett. Hvor ligger grensen til hva foreldre kan bestemme over sitt barn? Det en bestemt prosentandel av leger sier er skadelig kan de ikke gjøre, alt annet er ok?

Vil gjerne høre andres tanker om dette.

Jeg synes omskjæring er en forferdelig skikk, men jeg merker at det er litt vrient å si hva foreldrene kan bestemme og hva de ikke kan.
amundsentb
 
Innlegg: 7
Registrert: 24 Jan 2013, 17:19

Re: Omskjæring

Innlegg Vegard Martinsen 31 Okt 2013, 18:07

Omskjæring er en religiøs skikk som består i at man skal merke de som tilhører den egne gruppen/klanen/stammen.

Det finnes ingen rasjonell grunn til at man skal skjære vekk en del av en guttebabys kjønnsorgan.

http://stemdlf.no/node/5446

http://www.circumcision.org/index.html

http://www.peikoff.com/2011/04/25/do-yo ... to-refuse/

http://www.philosophyinaction.com/blog/?p=3168
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7867
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Re: Omskjæring

Innlegg Vegard Martinsen 31 Okt 2013, 18:09

http://www.aftenposten.no/meninger/deba ... 56828.html

Vil de også omskjære jentebarn?
Alle de viktigste argumentene for å tillate omskjæring av guttebarn kan brukes for å forsvare omskjæring av jentebarn?


av Dag Øistein Endsjø professor i religionsvitenskap, Universitetet i Bergen , Anne Kalvig førsteamanuensis i religionsvitenskap, Universitetet i Stavanger

De siste ukene har enkelte religiøse talspersoner og religionsforskere i klare ordelag forsvart foreldres rett til å omskjære sine guttebarn på grunn av sin religiøse overbevisning. De avviser de nordiske barneombudene og barnemedisinske eksperter som mener at omskjæring ikke kan tillates før man er myndig og selv kan samtykke.

Mens tilhengerne av aldersgrense forsvarer barnets rett til kroppslig integritet, mener motstanderne at foreldre har rett til å utøve religiøse ritualer på sine barn, selv når dette utsetter dem for helserisiko. Men slik gjenåpner de en gammel diskusjon. Skal også omskjæring av jentebarn tillates?

Det er ikke bare foreldres rett som gjør det relevant å se dette i sammenheng. Alle de viktigste argumentene for å tillate omskjæring av guttebarn kan brukes for å forsvare omskjæring av jentebarn.

Tegn på tilhørighet
Religionsforsker Cora Alexa Døving mener at «å få et tegn på kroppen som signaliserer tilhørighet til et mange tusenårig fellesskap» er viktigere enn kjønnsorganets reduserte «følsomhet» – en vanlig konsekvens av all omskjæring. Og kvinnelig omskjæring eller kjønnslemlesting er også et urgammelt tegn på tilhørighet for mange muslimer, kristne, jøder og andre religiøse grupper, spesielt i Afrika.

«Barnets beste» kan ikke defineres utelukkende «etter medisinske kriterier», argumenterer Døving. Hvordan kan man da forby omskjæring av jentebarn? De fleste formene for kvinnelig kjønnslemlesting er selvfølgelig klart mer risikable enn mannlig omskjæring. Men i det muslimske Indonesia finnes former for jenteomskjæring som er mindre alvorlige. Skal det norske helsevesenet dermed tilby dette for jentebarn, tilsvarende hvordan den alvorlige risikoen ved omskjæring av guttebabyer blir noe redusert når det skjer på sykehus?

Professor i religionshistorie Torkel Brekke mener at forslaget om aldersgrense for mannlig omskjæring viser at «det er blitt politisk korrekt å insistere på at religiøse minoriteter må tilpasse seg stadig snevrere sekulære verdier», mens Espen Ottosen fra Skaperkraft ser dette som «forakt for religiøse tradisjoner» og «ekstrem, norsk selvgodhet». Men innebærer ikke motstand mot jenteomskjæring da det samme?

Aftenposten på lederplass hevder at aldersgrense for mannlig omskjæring «vil føre til at vår jødiske befolkning … ikke vil kunne praktisere sin religion». Mener de det samme om de i Norge med røtter i Afrika og Sydøst-Asia som tradisjonelt har «praktisert sin religion» nettopp ved å omskjære sine døtre? Den norske stat kan ikke behandle religiøse skikker som kan støtte seg til tekst (mannlig omskjæring i jødedom og i mindre grad islam), som mer «verdige» enn religiøse skikker uten tekst (kvinnelig omskjæring).

Ingen homogen størrelse
Religiøse grupper er heller ikke homogene størrelser. Men mens de som tar avstand fra egne religiøse tradisjoner stadig fremheves i sammenheng med jenteomskjæring, usynliggjøres den økende motstanden mot gutteomskjæring i de respektive trossamfunnene. Å hevde at religiøse fellesskap automatisk vil tolke aldersgrense som forbud, er videre en stigmatiserende og essensialiserende måte å omtale sammensatte grupper på.

Flere debattanter, som Aftenposten-redaksjonen (i lederen 20. oktober), Brekke og hans Civita-allierte Bård Larsen, trekker linjene til norsk historisk antisemittisme for å stigmatisere sine motstandere. Dette er ikke bare en alvorlig avsporing. Hvis man skal ta det til følge kan man like godt hevde at forbudet mot kvinnelig kjønnslemlestelse handler om tradisjonell norsk rasisme mot mennesker med afrikansk og asiatisk opphav.

En vekker
De aller fleste har innsett at omskjæring av jentebarn ikke er akseptabelt, uavhengig av hvor sterkt de troende foreldrene er overbevist om at dette er til barnas beste. Men når alle de viktigste argumentene for å tillate omskjæring av guttebarn har like stor gyldighet for omskjæring av jentebarn, burde det være en vekker. Eller er det sånn at disse debattantene også ønsker å tillate jenteomskjæring?

Å totalforby mannlig omskjæring vil klart være i strid med religionsfriheten. Å tillate omskjæring bare for dem over 18 år, vil derimot sikre generell trosfrihet, kjønnslikestilling, foreldrenes rett til å oppdra barna i den tro at omskjæring er riktig, barnas egen trosfrihet og barnas rett til selv å bestemme over egen kropp og å avgjøre om de vil utsette seg for risikoen ved omskjæring – når de er voksne. De nordiske barneombud, og en nær samlet barnemedisinsk ekspertise, opererer slik innenfor en nyansert forståelse av både religion og menneskerettigheter, når de krever aldersgrense for omskjæring av menn.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7867
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Re: Omskjæring

Innlegg amundsentb 05 Nov 2013, 10:40

Takk for svar og takk for link til Peikoff. Hadde ikke sett den.

"Det finnes ingen rasjonell grunn til at man skal skjære vekk en del av en guttebabys kjønnsorgan."

Foreslår du at foreldres bestemmelsesrett over sine barn er begrenset til hva du synes er rasjonelt? Eller henviser du til hva leger innenfor området mener?

For min del handler ikke dette bare om omskjæring. Det finnes muligens andre handlinger som ligger mer i grenseland av hva vi kan akseptere og det er interessant diskutere saken prinsipielt.
amundsentb
 
Innlegg: 7
Registrert: 24 Jan 2013, 17:19

Re: Omskjæring

Innlegg Vegard Martinsen 05 Nov 2013, 13:15

amundsentb skrev:...

"Det finnes ingen rasjonell grunn til at man skal skjære vekk en del av en guttebabys kjønnsorgan."

Foreslår du at foreldres bestemmelsesrett over sine barn er begrenset til hva du synes er rasjonelt? ...


Rasjonelle grunner til å skjære vekk noe måtte være dersom vev er skadet og kan skade kroppen mer hvis det ikke blir fjernet.

Det finnes ingen rasjonell grunn til å skjære vekk friskt vev.

Men hva vil rasjonalitet si? Har ulike personer ulikt syn på hva som er rasjonelt?

Egentlig ikke. Et resonnement er rasjonelt dersom det er basert på fakta (som i utgangspunkt er det som kan observeres) og følger logikkens lover, og dette er uavhengig av person. (Er to personer i utgangspunktet uenige vil de bli enige ved å diskutere rasjonelt). En implikasjon av dette er at det som er godt er det som gjør menneskers liv bedre. Derfor er det et gode å skjære vekk skadelig vev fordi det kan ødelegge kroppen.

Legg også merke til at de som er tilhengere av omskjæring kun argumenterer ved å henvise til tradisjon, noe som ikke er rasjonelt når det er snakk om å påføre spedbarn stor smerte.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7867
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Re: Omskjæring

Innlegg BHS 06 Nov 2013, 08:09

amundsentb skrev:Jeg funderer litt på dette.
Individet skal settes først. Individet skal ha selvråderett over sin egen kropp. ......... Likevel, når individet er et barn så må foreldrene ta avgjørelser for barnet.

amundsentb skrev:Foreldre kan ikke ha absolutt råderett over et barn. De må ha en råderett. Hvor ligger grensen til hva foreldre kan bestemme over sitt barn?

amundsentb skrev:Foreslår du at foreldres bestemmelsesrett over sine barn er begrenset til hva du synes er rasjonelt? Eller henviser du til hva leger innenfor området mener?
For min del handler ikke dette bare om omskjæring. Det finnes muligens andre handlinger som ligger mer i grenseland av hva vi kan akseptere og det er interessant diskutere saken prinsipielt.

Generelt, slik jeg ser det:
Barn har ikke rett til frihet. Foreldrene kan derfor initiere maktbruk (tvang) mot sine barn, men kun ”til barnets beste”, dvs. for å utvikle barnets rasjonelle potensial slik at det blir i stand til å bruke sin rett til frihet som voksen til å leve et godt liv. I prosessen med å oppdra barnet bør barnet gradvis tilvennes stadig større grad av frihet. Foreldrene skal således ikke ha rett til å initiere maktbruk (tvang) til sin egen ”forlystelse” (herunder ikke plage det med omskjæring)
BHS
 
Innlegg: 582
Registrert: 09 Mar 2004, 07:59

Re: Omskjæring

Innlegg amundsentb 07 Nov 2013, 15:20

Takk for gode svar :)
amundsentb
 
Innlegg: 7
Registrert: 24 Jan 2013, 17:19

Re: Omskjæring

Innlegg amundsentb 07 Nov 2013, 15:30

Kan estetikk være en rasjonell grunn?
amundsentb
 
Innlegg: 7
Registrert: 24 Jan 2013, 17:19

Re: Omskjæring

Innlegg Vegard Martinsen 08 Nov 2013, 11:03

amundsentb skrev:Kan estetikk være en rasjonell grunn?For omskjæring? At penis ser penere ut?

Dette kan ikke være en god grunn for omskjæring av spedbarn. Men hvis man som voksen synes at en omskåret penis er penere så vær så god ...
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7867
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Re: Omskjæring

Innlegg monkey 09 Apr 2014, 22:09

monkey
 
Innlegg: 56
Registrert: 03 Nov 2011, 22:57


Gå til Innenrikspolitikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron