Fiskeriforvaltning!

Diskusjon om politiske temaer fra det Norske nyhetsbildet.

Fiskeriforvaltning!

Innlegg harryper 26 Feb 2014, 17:51

Hallo!
Hvordan bør fiskeriresursene forvaltes? Jeg forstår at de bør privatiseres men hvordan skal dette skje i praksis? Bør det være kvotereguleringer og hvem skal i så fall bestemme kvotene? Hvem skal få inntektene fra de solgte kvotene? Er det eksempler på vellykket privatisering av fiskeriresurser i utlandet?
harryper
 
Innlegg: 6
Registrert: 05 Nov 2008, 01:56

Re: Fiskeriforvaltning!

Innlegg Vegard Martinsen 27 Feb 2014, 09:17

Dette er i en viss grad upløyd mark (?).

Eiendomsretten skal gjelde, men det er flere typer konkrete implikasjoner av dette:

De som har fisket jevnlig et sted kan få eiendomsretten til å fiske dette stedet. Eiendomsretten kan også gå til å eie en bestemt stim.

Ang, salg så er dette ikke alltid en god løsning, men dersom staten gjør dette kan inntekten gå til å dekke statens generelle underskudd.

Men det er bruk (av noe som ingen har brukt før) som etablerer eiendomsrett, og det er galt av staten å ta noe vekk fra de som har brukt et område jevnlig.

Ang, eksempler så var dette opprinnlig allmenninger som bli overutnyttet, og så ble de statlige og staten skulle så bestemmer kvoter for å hindre overutnyttelse. Men dette er ikke privat, og politiske hensyn har iblant ødelagt for en klok langsiktig ressursutnyttelse (man må jo ta hensyn til velgerne og deres stemmer ved kommende valg ...).
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7867
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Re: Fiskeriforvaltning!

Innlegg harryper 27 Feb 2014, 12:07

Hva mener du med "Ang, salg så er dette ikke alltid en god løsning, men dersom staten gjør dette kan inntekten gå til å dekke statens generelle underskudd"

hvordan mener du en skal sikre en klok langsiktig ressursutnyttelse?
harryper
 
Innlegg: 6
Registrert: 05 Nov 2008, 01:56

Re: Fiskeriforvaltning!

Innlegg Vegard Martinsen 27 Feb 2014, 12:26

harryper skrev:Hva mener du med "Ang, salg så er dette ikke alltid en god løsning, men dersom staten gjør dette kan inntekten gå til å dekke statens generelle underskudd"

hvordan mener du en skal sikre en klok langsiktig ressursutnyttelse?Det som best kan sikre langsiktig ressursutnyttelse er privat eiendomsrett, men dersom eieren av en bestemt eiendom ikke vil disponere det han eier på en slik måte, så må andre bare finne seg i det.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7867
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07


Gå til Innenrikspolitikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron