Alexander

Diskusjon om eldre og nyere historie, samt spørsmål og teorier rundt dette.

Alexander

Innlegg L Y 01 Des 2006, 21:49

Noen som har noen tanker om Alexander den Store? Opprinnelig synes jeg det er interessant at han visstnok var elev av Aristoteles, men man ser få tilfeller der dette har hatt direkte inflytelse på Alexander. Holder på å lese noen bøker om Alexander, men til den tid da jeg er ferdig - hva mener dere?
L Y
 
Innlegg: 213
Registrert: 13 Mai 2006, 14:03
Bosted: Oslo

Innlegg Erik 01 Des 2006, 23:15

Skulpturer er en viktig kilde til grekernes menneskeforståelse. I motsetning til senere tiders ideal skulle en skulptur/byste/statue ikke bare potretere et menneske, men også gi uttrykk for hva denne personen sto for i en opphøyd kontekst. Skulpturen skulle være en legemliggjørelse av hva man anså som essensielt og en representasjon av hva personen sto for. Romerne fremstilte sine keisere gjerne med symboler slik som f. eks. fasces, men grekerne gjenga idealene i ansiktstrekk. Alexander ble ofte fremstilt "løveaktig"og som yngling. Dette var altså ikke en fremstilling av hans ytre men slik han selv eller andre ville at han skulle fremtre. Hans suksess gjorde at hans efterfølgere fremstilte seg på samme måten.
Var han så en løveaktig yngling? Alexander rommer det man vil han skal romme. Man kan vinkle ham efter behov! Enten som den store hærfører, eller som imperialist og morder. Man kan vektlegge hans insats som eksportør av gresk kultur (han var fra Makedonia og således en "barbar", men anså seg som greker), eller som han som ødela deler av Persepolis.
Han kan fremstilles som den kloke som løste den gordiske knute eller som megamolitten som trodde han var gud.
Han studerte med verdens fremste filosof, men tok først og fremst farens (Phillip II) militarisme til seg.
Kort sagt: Ulike epoker har valgt "sin" Alexander. I våre dager er det en tendens i enkelte kretser ( for å blidgjøre muslimene?) til å se ham som en vestlig imperialist som masjerte østover.
Alexander kan til tider minne om Napoleon. Beethoven dedikerte Eroica til minne om en stor mann; altså én med gode ansatser som ikke fullføres.
Synet på Alexander er vel ofte avhengig av hvilke helter og fiender eftertiden ønsker å assosiere seg med. Fortiden blir også brukt/misbrukt utifra den ideologiske/politiske agenda man måtte ha.
Erik
 
Innlegg: 301
Registrert: 02 Mai 2004, 15:38
Bosted: Bergen


Gå til Historie

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron