Norsk krigshistorie

Diskusjon om eldre og nyere historie, samt spørsmål og teorier rundt dette.

Norsk krigshistorie

Innlegg QIQrrr 16 Aug 2009, 13:32

Leseverdig artikkel fra Dagbladet, et innledende utdrag:

Eiliv kan få Krigskorset for å ha reddet regjeringen i 1940

Ukjent krigshelt ofret livet i selvmordsoppdrag, men ble glemt og svertet av AP-giganten Trygve Lie.

15. april ofret kaptein Eiliv Austlid livet i et stormangrep mot tyske fallskjermsoldater ved Hagevollen nord for Dovre. Bare noen hundre meter unna satt statsministeren og store deler av regjeringen inneklemt i noen biler. Regjeringen var på desperat flukt mot Dombås med Austlid og hans omlag 40 sparsommelig utrustede menn som eneste beskyttelse. Den 41 år gamle vernepliktige bonden og fembarnsfaren fra Stange hadde plutselig ansvaret for rikets øverste ledelse i krigens mest kaotiske øyeblikk. Først i dag vet man med rimelig sikkerhet hva som virkelig skjedde da han og fem medsoldater mistet livet i møtet med topptrente fallskjermjegere i nedgravde stillinger ved Hagevollen. Det som skjedde før og under trefningene ble etter krigen forsøkt tilslørt, spesielt av en av landets mektigste menn, AP-giganten og FNs første generalsekretær, Trygve Lie. Lie, som ved krigsutbruddet var forsyningsminister og senere ble utenriksminister, pyntet på sin egen rolle ved å gi Austlid stempelet som en offiser med dårlig dømmekraft og dumdristig fremferd. Sannheten var en helt annen, men har tatt over et halvt århundre å avdekke.
Børge Svanstrøm Amundsen

"Atlas was permitted the opinion that he was at liberty, if he wished, to drop the Earth and creep away; but this opinion was all that he was permitted" - Franz Kafka
Brukerens avatar
QIQrrr
 
Innlegg: 4439
Registrert: 20 Mai 2004, 23:33

Re: Norsk krigshistorie

Innlegg Vegard Martinsen 16 Aug 2009, 13:58

Leser for tiden en biografi om general Fleischer, som påførte tyskerne deres første nederlag i WW2 ved Narvik i 1940.

https://www.aschehoug.no/fakta/varp/jwf ... tId=677196

Fleischer ver en glimrende hærfører, men han ble utmanøvrert av den ikke spesielt dyktige (militært sett) Otto Ruge. Admiral Diesen, en udugelig sjef for sjøforsvaret, var blitt utnevnt til jobben fordi han var en venn av statsminster Nygaardsvoll.

Hvordan norske myndighetrer oppførte seg før og under krigen var skandaløst. CJ Hambro sa om regjeringen i London og det var en gruppe "udugelige menn" . Og i årene før krigen hadde Nygaardsvoll gjentatte ganger brukt kabinettspørsmål for å hindre en styrking av forsvaret.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7868
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Re: Norsk krigshistorie

Innlegg QIQrrr 16 Aug 2009, 14:58

Vegard Martinsen skrev:Hvordan norske myndighetrer oppførte seg før og under krigen var skandaløst.

Mer og mer tyder dessverre på det.

Jeg kjenner til historien om Fleischer, men jeg har ikke lest boken du viser til. Forfatteren, Generalmajor Torkel Hovlan, ble faktisk truet under arbeidet med biografien - fra aftenposten 12.09.2000:

    Generalmajor Torkel Hovland, tidligere medlem av Lund-kommisjonen, sier han er blitt truet under arbeidet med sin nye bok om general Carl Gustav Fleischer. Fleischer var med på å vinne slaget om Narvik i 1940, men begikk selvmord i Canada to år senere. Avsløringer: Hovland sier han ble advart mot å avsløre for mye om hva som lå forut for selvmordet. I boken fremstår daværende utenriksminister Trygve Lie og forsvarsminister Oscar Torp som arkitektene bak generalens fall. Sammen la de en slagplan som de fikk statsministeren med på - Forfatter truet under arbeid med bok om general Fleischer
Børge Svanstrøm Amundsen

"Atlas was permitted the opinion that he was at liberty, if he wished, to drop the Earth and creep away; but this opinion was all that he was permitted" - Franz Kafka
Brukerens avatar
QIQrrr
 
Innlegg: 4439
Registrert: 20 Mai 2004, 23:33

Re: Norsk krigshistorie

Innlegg QIQrrr 17 Okt 2009, 12:39

Ny bok:

Gladiator er boken om krigsflyver og SAS-kaptein Finn Thorsager. Boken følger Finn fra hans barndom, og frem til siste tur som kaptein på en SAS flyvning til Hamburg. Finn var første nordmann i luftkamp 9. april 1940, han deltok under Dieppe-raidet, ble skvadronsjef og Spitfire-flyver for 332, fløy B-25 bombefly over Atlanteren og risikerte livet på "Stockholmsruten" mellom Skottland og Sverige.

Natten mellom 8. og 9. april 1940 var uoversiktlig og kaotisk for jagerflyveren Finn Thorsager. Han var på beredskap med sin Gloster Gladiator på Fornebu, og ble vekket flere ganger av at alarmen gikk. På morgenkvisten ble Thorsager vekket igjen – tyske fly var observert på vei inn mot Oslo. Finn Thorsager tok av med sin dobbeltdekker for å møte moderne, tyske fly. Skulle han skyte mot tyskerne? Ordren var uklar. På vei mot Drøbak fikk han øye på et tysk fly med doble haleror. Thorsager manøvrerte flyet inn i posisjon bak Dornier rekognoseringsflyet, og avfyrte sine våpen mot inntrengeren. Kort tid etter forsvant rekognoseringsflyet i tåkehavet. Finn Thorsager var den første norske jagerflygeren som åpnet ild mot fiendens fly. Thorsager landet noe senere med kulehull i flykroppen. Tyskerne hadde skutt tilbake.

Gladiator er beretningen om Finn Thorsagers liv som flyver, og beskriver et langt liv i cockpit. Fra han som ung gutt fikk bli med på sin første flytur med et Simmonds Spartan sjøfly til han fløy sin siste tur med DC-9 i SAS. Finn Thorsager var en beskjeden mann som ikke gjorde så mye ut av sine erfaringer under krigen. Erfaringer som begynte med luftkampen over indre Oslofjorden 9. april, og som fortsatte som jagerflyver med Hurricane og Spitfire ut fra Storbritannia.

Forfatteren har fått tilgang til Thorsager sine etterlatte notater, og har krysset notatene med frigitte krigsdagbøker, detaljert research og intervjuer med mennesker som stod Thorsager nær. Til sammen har det blitt en spennende beretning fra krigens dager, skrevet i et ungdommelig og levende språk. Boka er et bidrag til norsk fly- og krigshistorie.

Børge Svanstrøm Amundsen

"Atlas was permitted the opinion that he was at liberty, if he wished, to drop the Earth and creep away; but this opinion was all that he was permitted" - Franz Kafka
Brukerens avatar
QIQrrr
 
Innlegg: 4439
Registrert: 20 Mai 2004, 23:33

Re: Norsk krigshistorie

Innlegg Petter Sandstad 24 Mar 2010, 20:53

La meg få gratulere kaptein Eiliv Austlid og hans etterlatte med krigskorset i sverd som ble utdelt i ettermiddag.

Se forøvrig Stoltenbergs tale her.
Petter Sandstad DLF
Petter Sandstad
 
Innlegg: 514
Registrert: 19 Jan 2004, 19:58
Bosted: Oslo


Gå til Historie

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester

cron