Fight club, filosofisk tanker og budskap

Diskusjon om alt innen kunst og kultur, slik som litteratur, teater, film, musikk og dataspill.

Fight club, filosofisk tanker og budskap

Innlegg streetsmart 24 Mai 2011, 00:13

Jeg har alltid lurt litt på en del ting med filmen. Jeg liker veldig mye av budskapet i filmen, men det er også en del ting jeg er uenig i, og noe jeg ikke forstår. I denne teksten skriver jeg ned mine tanker om karakteren, filosofien og budskapet jeg ser i filmen. Hvis dere ikke har sett filmen tror jeg ikke du får mye igjen av denne posten. Hvis dere har sett filmen, hadde det vært fint å fått et Ayn Rand perspektiv på noen av budskapene jeg ikke forstår. Jeg tror også jeg kommer inn på noen spirituelle tanker som jeg synes er interessant for mer frihet til individet, som jeg ikke vet om Ayn Rand er enig i.

Individualisten Tyler Durden

Jack Narrator er ulykkelig, tydeligvis ulykkelig fordi han ikke finner noe som gir mening i livet. Han bruker mesteparten av dagen på å gjøre ting som ikke betyr en dritt for han. Både på jobb og i privatlivet. Jack føler savn etter tilhørighet, og går på støttegrupper for forskjellige sykdommer for å passe inn en eller anne plass i samfunnet. Et ønske om å oppnå lykke.

Etter hvert skaper Jack en ny personlighet uten han vet det. Det er alter egoet sitt Tyler Durden som han selv tror er den nye kompisen sin. Han er helt det motsatte av hva Jack er, og den personen han alltid har ønsket å være, men alldri turt.

«All the ways you wish you could be, that's me. I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck, I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.» (Tyler Durden)


"Warning: If you are reading this then this warning is for you. Every word you read of this useless fine print is another second off your life. Don't you have other things to do? Is your life so empty that you honestly can't think of a better way to spend these moments? Or are you so impressed with authority that you give respect and credence to all that claim it? Do you read everything you're supposed to read? Do you think every thing you're supposed to think? Buy what you're told to want? Get out of your apartment. Meet a member of the opposite sex. Stop the excessive shopping and masturbation. Quit your job. Start a fight. Prove you're alive. If you don't claim your humanity you will become a statistic. You have been warned" (Tyler Durden)

Jeg synes dette er et fint forsvar for individualisme og det å leve livet.Slutt og identifisere deg med ting!


Er man ute etter frihet synes jeg dette er en interessant teori. Fight club tar opp hvordan egoet ditt hele tiden identifiserer seg med ting; det kan være alt fra materielle eiendeler til ting som jobben din.

å identifisere seg med noe som egentlig ikke ER deg. La meg gi noen eksempler: "Jeg er en PhD-student", "jeg er en proff personlig trener", "jeg er en mann som har en mocca master". Vi har alle mange sånne, og vi knytter de til oss som små brikker som igjen bidrar til en "identitet", et slags bilde i hodet om hvem vi er. Om du tar vekk alle disse tingene; om du mister alle eiendelene dine, jobben din, familien din og så videre, så er du jo fortsatt deg. Dette ser ut til å være noe av hovedpoenget i fightclub. Du er ikke alle disse tingene du identifiserer deg med.


«Tings you own, end up owning you!» - Tyler Durden-

"It's not until you lose everything, that you are free to do anything" - Tyler Durden-

«You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.» - Tyler Durden-

Det er viktig å bli klar over dette, og når du blir klar over det, så vil du kunne bryte løs og ikke lenger identifisere deg med disse tingene som bygger opp en slags illusjon om hvem du er. Og se at du er noe mer/annet.

Det jeg liker med disse holdningene er at man bryter ut i fra de sosiale normene.
Vi er svært opptatt av å gjøre det som forventes at vi skal gjøre. Vi er også opptatt av å være, gjøre eie det som forventes at vi skal være/gjøre/ha. Så vi glemmer va vi virkelig vil ha. Vi glemmer å jakte på det vi vil ha, og vi glemmer å nyte livet og oss selv.

Vi skal ha en kjæreste, et hus, jobb når vi er 27 år. Når du er 35 år skal man ha 2 barn og være gift. Når det er jul skal man dra på familieselskap og prate om det man har gjort hver eneste jul de siste 23 årene. Når man møter ett nytt menneske skal man gå frem på akkurat samme måten man har gjort med hvert nye menneske man har møtt, og prate om hva man gjør og late som man er interessert.


Eckhart Tolle om eierskap til ting og mindre frihet

Eckhart Tolle er en spirituell new age filosof som har mange av de samme ideene som kommer frem i fightclub. Personlig synes jeg han har en del gode poenger. Jeg tror ikke Ayn Rand ville vært særlig fan av han, men de har en del likheter, som hun helt sikkert ville likt.

«Når man ikke lenger kan føle det livet man er, er man tilbøyelig til å fylle livet med ting. Jeg vil foreslå at du som åndelig trening undersøker ditt forhold til tingenes verden gjennom selvobservasjon, og da spesielt ting som angis med ordet «min». Du må være årvåken og ærlig hvis du for eksempel skal finne ut om din følelse av egenverd henger sammen med ting du eier. Er det enkelte ting som på en ubestemmelig måte gir deg en følelse av å være betydningsfull eller overlegen? Føler du deg mindreverdig i forhold til andre som har mer enn deg hvis du ikke har disse tingene? Nevner du i forbifarten ting du eier, eller viser du dem frem for å bedre din status i andres øyne og gjennom dem i dine egne? Blir du fortørnet eller sint og føler deg mindreverdig når en annen har mer enn deg, eller når du mister en eiendel du setter stor pris på.

Alt det egoet søker og knytter seg til, er erstatninger for en væren det ikke kan føle. Du kann sette pris på og by deg om ting, men hver gang du blir knyttet til dem, vet du at det er egoet. Og du bli aldri egentlig knyttet til en ting, men til en tanke som har «jeg,» «meg» eller «mitt» i seg.» Tolle, E. En ny Jord)

Kjendisstatus og å utvikle seg selv


"[i]We're consumers. We are by-products of a lifestyle obsession. Murder, crime, poverty, these things don't concern me. What concerns me are celebrity magazines, television with 500 channels, some guy's name on my underwear. Rogaine, Viagra, Olestra.W[/i]" (Tyler Durden, fightclub)

Jeg føler at jeg kjenner igjen dette i tankene hos Reardon særlig med ubetydelig småprat, kjendis og sosial fremkomst som James Taggart bedrev. Nå tror jeg mord, krim og fattigdom var noe Ayn Rand brydde seg om.


«Fuck off with your sofa units and string green stripe patterns, I say never be complete, I say stop being perfect, I say let... lets evolve, let the chips fall where they may.» (Tyler Durden, Fightclub)

Dette er et merkelig sitat, som jeg ikke forstår. Skal man la alt falle til tilfeldighetene? Noen som skjønner dette sitatet. Er det bare bullshit?


Konklusjon om filmen.

Tyler Durden er i mine øyne en ond person med noen veldig bra karaktertrekk som går veldig ekstremt. Han søker veldig lite bekreftelse i fra hva andre tenker om han. Han går sine egne veier. Han har selvtillitt, maskulinitet og ser ut til å sette pris på livet. Samtidig er han en ond person og det virker som han har ett hat til samfunnet og materielle verdier. Han lager en kult og folk følger han blindt uten å tenke selv. Det ser ut som han nesten har et savn til steinaldermennesket.

Filmen ender med at Jack ser ut til å finne balansegangen mellom seg selv og Tyler og han klarer å kvitte seg med Tyler.


Jeg føler dette er en film som handler om

- individualisme
- maskulinitet
- at vi er alltfor optatt av det materielle
- Gjør noe som gir deg verdi i livet
- Bli kjent med ditt indre jeg (spirituell)
- Frihet


I fra analyse av fightclub: «We know that a person's value does not come from material things or a lifestyle, but we've been woefully inadequate at projecting this» (http://www.faithreaders.com/article-det ... icle=13145)

Jeg lurer på hva verdier kommer fra hvis ikke materielle ting eller livstil ikke betyr noe? Hva skal man søke verdier i? Er det sånn som kjærlighet, respekt for mennesket, vennskap som kun betyr noe? Hva tenker dere om dette?

Hvilken filosofi vil dere si fightclub har? Er Tyler Durden Nietsche inspirert?
Hva synes en objektivist om budskapet i fightclub?
Gir det å ikke ha eierskap og identifisere seg med ting mer frihet?
streetsmart
 
Innlegg: 167
Registrert: 20 Feb 2011, 20:52
Bosted: Trondheim

Gå til Kunst og kultur

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester

cron