En god løsning for Israel?

Diskusjon om politiske temaer fra det internasjonale nyhetsbildet.

En god løsning for Israel?

Innlegg nico 23 Jan 2013, 11:10

En aktuell løsning på problemet Israel/Palestina kan være en demilitarisert Palestinsk stat, men på grunn av de store motsetningene mellom betydelige grupper i begge folkene kan det bli vanskelig å gjennomføre. Naftali Bennett, lederen for Habayit Hayehudi, som fikk 11% av stemmene i valget som nettopp var, mener at en slik løsning kan bli farlig for Israel på sikt på grunn av palestinsk masseinnvandring til den nye staten.

Bennett har et annet forslag, han vil anneksere deler av området inn i Israel. Det virker som det er snakk om en stor del av vestbredden, men det er kun snakk om noen få palestinere som bor der, men det vil vel bli opprør i FN dersom Israel gjør noe slikt fordi området er satt av til en Palestinsk stat som de aldri klarer å opprette. Hva skal Israel egentlig gjøre? Det er vel bedre om Israel tar dette området enn at det ligger utenfor rettstaten Israel, og med fare for å bli lagt inn under en Sharia stat i fremtiden? Bennett stiller spørsmålet om hva vil resten av verden vil si, men han viser til at verden fra før ikke anerkjenner Israels anneksering av Golan høyden, så hva gjør vel annekseringen av et nytt område inne på vestbredden?

You can't put an "I wish" over an "It is"

- Leonard Peikoff
nico
 
Innlegg: 528
Registrert: 20 Apr 2007, 00:14
Bosted: Oslo

Re: En god løsning for Israel?

Innlegg Rounin 23 Jan 2013, 19:21

Å annektere nok et stykke land kan formodentlig gå begge veier... De moralske problemene ved å annektere mer land vil kunne få relativt nøytrale land til å vende seg imot dem, venner til å bli lunkne, og fiender til å bli enda sintere. I tillegg vil annekteringen kunne fremprovosere krigshandlinger, og de vil få nok et stykke land de kontinuerlig må forsvare.

Finnes det egentlig noen gode løsninger for Israel? Så lenge begge sider preges av irrasjonelle idéer – til dels uforenlige religioner som begge tillegger landet en spesiell betydning, samt en god del gjensidig rasisme, kan det bli vanskelig å finne noen løsning overhodet. I tillegg er vel sårene fortsatt ganske åpne etter mange år med stridigheter, og eierskapet over ulike områder er ekstremt uklare, siden de har skiftet hender en rekke ganger.

Hadde alle over natten blitt til sekulære liberalister, hadde det vært enklere: Slå sammen alle områdene til en stat og kall den "Kanaan" eller noe lignende. Men per i dag er man ikke en gang enige om hva man vil oppnå, og da er det jo rimelig vanskelig å begynne på hvordan.
Brukerens avatar
Rounin
 
Innlegg: 747
Registrert: 06 Jun 2007, 17:17

Re: En god løsning for Israel?

Innlegg nico 24 Jan 2013, 13:43

Rounin skrev:Å annektere


Ha! Takk for påminnelsen om at det heter "annektere" på norsk :D


Rounin skrev:De moralske problemene ved å annektere mer land vil kunne få relativt nøytrale land til å vende seg imot dem, venner til å bli lunkne, og fiender til å bli enda sintere. I tillegg vil annekteringen kunne fremprovosere krigshandlinger, og de vil få nok et stykke land de kontinuerlig må forsvare.


Jeg vet ikke helt med de moralske problemene, jeg ser betydelig praktiske problemer ihvertfall, av samme årsaker som du her nevner. Moralsk sett bør området ligge under det rettsystemet som gir befolkningen best beskyttelse, problemet er at Benett nevner Zionisme som grunnlag for å ta landet, altså at det rett og slett bare tilhører jødene, og den holdningen er i bunn og grunn en del av problemet. Den Israelske stat gir uansett bedre beskyttelse enn Hamas, eller andre islamistiske alternativer.

Rounin skrev:Finnes det egentlig noen gode løsninger for Israel? Så lenge begge sider preges av irrasjonelle idéer – til dels uforenlige religioner som begge tillegger landet en spesiell betydning, samt en god del gjensidig rasisme, kan det bli vanskelig å finne noen løsning overhodet. I tillegg er vel sårene fortsatt ganske åpne etter mange år med stridigheter, og eierskapet over ulike områder er ekstremt uklare, siden de har skiftet hender en rekke ganger.


Enig i alt dette, men hvilken side er best til å moderere seg og sine "ekstreme" elementer? Hvilket regime ville du foretrukket?

Rounin skrev:Hadde alle over natten blitt til sekulære liberalister, hadde det vært enklere: Slå sammen alle områdene til en stat og kall den "Kanaan" eller noe lignende. Men per i dag er man ikke en gang enige om hva man vil oppnå, og da er det jo rimelig vanskelig å begynne på hvordan.


I så fall burde denne staten tatt over Libanon, Syria, Gaza og kanskje hele midtøsten også :)

Problemet er at Israel forsøker å være et åpent sosialdemokrati i et område av verden der det er ekstrem gruppetilhørighet som dominerer, det virker nesten håpløst at de vil klare å leve sammen når de ekstreme elementene utgjør en så stor andel at gruppene er i evig krig med hverandre, og en to-stats løsning vil ikke være levedyktig uten et fullstendig demilitarisert vestbredden (og at Israel kontrollerer høydedragene antagelivis). Det beste hadde kanskje vært dersom området aldri ble delt, men enten annektert 100% av Israel, eller eventuelt delt mellom Israel, Jordan og Egypt (Gaza).
You can't put an "I wish" over an "It is"

- Leonard Peikoff
nico
 
Innlegg: 528
Registrert: 20 Apr 2007, 00:14
Bosted: Oslo

Re: En god løsning for Israel?

Innlegg nico 27 Jan 2013, 11:50

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks ... 02508.html

Lapid virker lovende.

Bilde


I valgkampen rettet hans sentrumsparti søkelyset mot det mange sekulære israelere ser som urettferdige privilegier for titusener av ultra-ortodokse jøder. De fritas blant annet fra militærtjeneste, slik at de kan vie seg til sine religiøse studier med stipendier fra myndighetene.


Han tar til orde for å ta opp igjen samtaler med palestinerne for å oppnå en tostats-løsning på konflikten, men sier avtalen bør sikre at jødiske bosettinger blir værende under israelsk suverenitet, med muligheter for å bytte land.


Men Lapids hovedbudskap har likevel vært «lik fordeling av byrdene», der de ultra-ortodokse slutter seg til arbeidsstyrken og gjør en periode med militær eller sivil tjeneste på linje med det andre israelere gjør
You can't put an "I wish" over an "It is"

- Leonard Peikoff
nico
 
Innlegg: 528
Registrert: 20 Apr 2007, 00:14
Bosted: Oslo


Gå til Utenrikspolitikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 4 gjester

cron