Supervalgåret 2014 i Sverige

Diskusjon om politiske temaer fra det internasjonale nyhetsbildet.

Supervalgåret 2014 i Sverige

Innlegg Ultima_Thule 08 Jan 2014, 05:56

Johan Norberg: Seinfeldvalet 2014 närmar sig

JOHAN NORBERG: I ett avsnitt av ”Seinfeld”, där Jerry och George ska sälja in en sitcom till NBC, röjer de den egna tv-seriens idé: ”Jag tror att jag kan summera showen för er med ett enda ord: ’ingenting’”, berättar George. De ska skapa serien om ingenting – inga stora teman, ingen intrig. ”Vi bara pratar.”

Får det inte dig att tänka lite, lite på det så hajpade supervalåret 2014?

Nu kring nyåret har politiker och journalister försökt skapa dramatik. De pratar regeringsalternativ, motsättningar och bråk. Men det är lite för ansträngt. På Dagens Nyheters omslag sitter Socialdemokraternas Stefan Löfven i grå kavaj på grå soffa: ”Vi har en tydlig konflikt med M.” Om du måste säga att du har det, så har du det nog inte. Vargen behöver inte säga att den har en tydlig konflikt med lammet.

Jodå, partierna bråkar vildsint om höjningen av brytpunkten. Men det betyder att de bråkar om en hundradel av skattesänkningarna. Regeringen går till val på att inte sänka skatten och oppositionen på att inte höja den. Moderaterna säger att deras privatiseringar har ”kommit till vägs ände” och Socialdemokraterna säger att ”lagt kort ligger”. Nej, det händer ingenting, vi bara pratar.

Vi har både en regering och opposition som tror att vägen till valseger är att göra sig till en koffeinfri cappuccino. Alla vill vara så ofarliga att de får chans på den mytomspunna medianväljaren, eller Medelsvensson – som i dag enligt Statistiska Centralbyrån heter Maria Johansson, är 42 år gammal, har två barn, arbetar i vården och kör en ljusgrå Volvo V70, som skulle matcha Löfvens kavaj.

Så fort osämja hotar minimerar partierna konfliktytan för att inte skrämma denna medel-Maria. Nyligen höll vi på att få en ideologisk strid om vem som ska välja vård och skola – medborgarna eller politikerna. Men Socialdemokraterna gav snabbt besked om att valfriheten är värdefull, medan Moderaterna och Folkpartiet slog fast att vi ändå bara ska få välja mellan färre och hårdare kontrollerade alternativ.

”Ingenting” är inte tillräckligt för att få någon att titta. George berättar för NBC att publiken också måste älska huvudpersonerna. Det finns välskrivna roller inför 2014. Löfven, fosterbarnet som blev Metallbas och som aldrig eftersträvade en egen maktposition, men övertalades. Reinfeldt, fightern som förändrade sitt parti och blev den som bröt S-dominansen över Sverige. Och flera andra partiledare kommer att försöka sig på Kramerliknande akrobatiska entréer i debatten.

Men om de inte pratar om vad de verkligen vill kommer Seinfeldvalet 2014 att reduceras till spel och positionering. ”Inget händer i showen, precis som i livet”, som George konstaterar. ”Varför tittar nån då?” frågar NBC-bossen. ”För att det är på tv.”

http://www.metro.se/kolumner/johan-norberg-seinfeldvalet-2014-narmar-sig/EVHnab!UgZiexfcNqKBo/
Ultima_Thule
 
Innlegg: 168
Registrert: 16 Jan 2010, 09:15

Re: Supervalgåret 2014 i Sverige

Innlegg Ultima_Thule 08 Jan 2014, 08:11

Utdrag fra Spridda tankar vid årsskiftet (med lenker), Klimatupplysningen:
2014 är ju ett ovanligt avgörande valår, och man har den bisarra situationen att de flesta politiker i alla partier (utom möjligen M och SD) för tankarna till deltagare i lämmeltåg vad gäller energiförsörjning och speciellt i vad som anses relaterat till ”klimatfrågan”. Se exempelvis Per Welanders granskningar tidigare i år – man kan börja här.

Egentligen overkligt alltihopa. Vår Miljöminister Lena Ek(C) är ju bara skrämmande – hon är ju inte ens intresserad av sakfrågan [om koldioxidens betydelse för framtida klimat] – allt är redan bestämt av byråkraterna i Bryssel, så diskussionen är överflödig.

Vid regeringsskifte finns dock en risk att det blir än värre, med fundamentalister från MP och V vid samma roder. Ja, det blir ett märkligt val – liksom många andra tippar jag dock att SD får mer än 15 procent av rösterna, och att regeringsbildningen får andra förutsättningar och utfall än man är van vid.

Övriga partier, och speciellt de som redan i dag riskerar att åka ur Riksdagen, får väl rannsaka sig själva och undra över det allt mer ökande gapet mellan dem och befolkningen.
Ultima_Thule
 
Innlegg: 168
Registrert: 16 Jan 2010, 09:15


Gå til Utenrikspolitikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 3 gjester

cron