Arbeidstilsynet og helsevesenet

Diskusjon om generelle politiske temaer, som ikke passer inn under innenriks/utenriks.

Arbeidstilsynet og helsevesenet

Innlegg Per Anton Rønning 02 Mai 2005, 09:29

Arbeidstilsynet har kommet med kraftig kritikk av måten sykehusene drives på. Rutinene må bedres slik at ansatte ikke i så stor grad risikerer å bli utsatt for farlige stoffer, som f.eks. cellegift. Tilsynet peker også på at bemanningen er for lav i forhold til oppgavene, og sist men ikke minst:
De vil ha slutt på korridorpasienter. Det siste er vel nesten det samme som å si at de vil ha slutt på det sosialistiske offentlige helsemonopolet.

Men da vil nok tilhengerne av dette si at slik kan man ikke tenke, for det er ikke lommeboken som skal avgjøre hvilket tilbud folk skal få i helsevesenet. Derfor må helsevesenet være offentlig, gratis og (økonomisk) tilgjengelig for alle. Et system med helseforsikringer er så "dyrt" at det vil stort sett bare de velstående ha råd til, slik at "folk flest" (alle alenemødrene, alle i rullestol, de fattige, de arbeidsløse osv)
ikke får noe tilbud. Disse argumentene har jeg hørt mangen ganger, og de mytene som ligger bak er seiglivete.

Når man peker på at vi i dag har helsekøer og korridorpasienter får man knapt noen kommentar, slik at dagens system med "dø i kø" nærmest er slik det skal være. Hvis dette er konsekvensen av et offentlig gratis helsemonopol, så er den å foretrekke framfor et forsikringsfinanasiert system der alle får behandling når de trenger det, der bemanningen står i forhold til oppgavene, og der man slipper den nedverdigende situasjonen å være korridorpasient. Et privatdrevet helsevesen kan nemlig ikke tillate seg en så dårlig service som arbeidstilsynet her kritiserer staten for å yte.

Her er det en del myter. For det første er helsevesenet ikke gratis, i dag preges det av stigende såkalte "egenandeler". Disse er raskt økende, de legges på stadig vekk.
For det andre kan det kanskje være slik at noen med dårlig råd vil prioritere andre ting enn en helseforsikring. Ikke alle er like fremsynte og ansvarlige. Men i en rasjonell kultur vil det finnes støtte også til disse.
Der vil finnes enkeltpersoner og organisasjoner som ser det som en verdig oppgave å drive veldedig virksomhet for å hjelpe de som faller igjennom på den ene eller den andre måten.
Men nevnes ordet "veldedig" reiser det seg et unisont ulvehyl.
Dette betraktes som nedverdigende, dette er som å stå med "lua i hånden", slik arbeiderne gjorde overfor kapitalistene da de var overtallige og arbeidsgiverne kunne velge og vrake i tilbud.
Så da oppsto den ideen at man, selv om man ikke har penger selv, har rett til å forsyne seg av penger tjent av andre. Man fikk et panikkartet forhold til vise fram forskjeller i økonomisk evne, slike forskjeller er nedverdigende og skal jevnes ut. Uansett om de er aldri så reelle.
Dette har bl.a. gitt opphav til den komplett absurde situasjon at rike nordmenn med barn får tilsendt barnetrygd på like linje med arbeidsløse alenemødre. Man må for guds skyld ikke synliggjøre at reelle forskjeller eksisterer.

Det er altså nedverdigende å motta støtte fra personer/organisasjoner som frivillig driver med slik støttevirksomhet. Men det er ikke nedverdigende å gå på sosialkontor og eller trygdekontor og gjøre krav på penger som er fratatt andre gjennom tvang.
Det spiller ingen rolle at frivillig støtte er den eneste moralsk forsvarlige, mens tvangsmessig overføring av penger fra de produktive til de trengende er sterkt umoralsk. Pengene tilhører de som har tjent dem, det å ha behov for mer penger enn man har gir ingen moralsk rett,
selv ikke om man har et politisk flertall i å backe dette opp.


Forøvrig en liten kommentar til sosialkontorene: Jeg har hørt beretinger om sterkt nedlatende og trakasserende behandling av klienter der, det er til tider som småkonger som sitter og deler ut, ja, nettopp: Almisser.

Vi kan ikke mer enn å rope dette ut, men folk vil nok holde på sine myter. Dø i kø. Helt ok.

MVH
PAR
I've always found that the speed of the boss is the speed of the team.
Lee Iacocca
Per Anton Rønning
 
Innlegg: 3322
Registrert: 09 Sep 2003, 08:54
Bosted: Oslo

Innlegg ChristianHovden 02 Mai 2005, 16:02

Jeg husker en tid da det ble skrevet mye om korridor pasienter og helsekø osv, så forsvant det ut av mediebildet fullstendig, uten at problemene ble løst; folk ligger stadig på gangen og folk dør stadig mens de venter på behandling. Sensasjonen tok slutt og hverdags apatien slo inn.. Jeg tror mange i norge har hatt dårlig erfaring i møte med det norske statsdrevne helseapparatet uten at det har endret deres syn på hvorvidt helsevesenet burde være en statlig oppgave. Tanken på at man ikke skal profitere av menneskers lidelse er så fastgrodd. Selv blant næringsdrivende, som skjønner godt sammenhengen mellom produkt, service og profitt, er det vanskelig å oppnå forståelse for et motstridene syn.

Det hadde vært artig å se hvor lang tid staten hadde brukt på å blåse oljefondet hvis de skulle brukt det til å skape det perfekte sosialdemokratiske helsevesen..
Mvh
Christian
ChristianHovden
 
Innlegg: 381
Registrert: 02 Apr 2004, 13:46
Bosted: Oslo


Gå til Generell politikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 3 gjester

cron