Schrøder tapte

Diskusjon om generelle politiske temaer, som ikke passer inn under innenriks/utenriks.

Innlegg Per Arne Karlsen 31 Mai 2005, 20:39

Les denne:

"Buy American" Is Un-American

Hindringer på import/eksport er alltid negativt for et lands økonomi, uavhengig om andre land har det samme og uavhengig om eget land har gullstandard eller ikke.

Toll på import skader landets egne innbyggere fordi det legger ekstra byrder på personer/bedrifter som ønsker å handle med personer/bedrifter i andre land. Tar man bort dette hinderet bare på den ene siden, er det allikevel en stor forbedring for det landet som tar den bort.

Handelsbalansen er irrelevant fordi den balanserer seg selv. Hvis den totale importen av varer til eget land er større enn den totale eksporten av varer over en periode, betyr dette at de andre landene har stor tiltro til våre penger/aksjer/finansinstrumenter og at vi sitter med all velstanden (varene). Ikke noe problem :-)

PAK
Per Arne Karlsen
 
Innlegg: 260
Registrert: 07 Sep 2003, 12:39
Bosted: Oslo

Innlegg Per Anton Rønning 31 Mai 2005, 20:57

Per Arne Karlsen skrev:Handelsbalansen er irrelevant fordi den balanserer seg selv. Hvis den totale importen av varer til eget land er større enn den totale exporten av varer over en periode, betyr dette at de andre landene har stor tiltro til våre penger/aksjer/finansinstrumenter og at vi sitter med all velstanden (varene). Ikke noe problem :-)

Sant. Jeg husker at også Milton Friedman ble sitert på samme tankegang, og han uttrykte seg omtrent slik (etter hukommelsen):
Dersom andre land vil selge oss varer i bytte for noen grønne papirlapper men påtrykt dollarsymbol må jo dette være glimrende for USA.

Og selgerne synes å stå i kø stadig vekk.

MVH
PAR
I've always found that the speed of the boss is the speed of the team.
Lee Iacocca
Per Anton Rønning
 
Innlegg: 3322
Registrert: 09 Sep 2003, 08:54
Bosted: Oslo

Innlegg Rekkart_ 01 Jun 2005, 06:26

OJB skrev:Problemet oppstår når dette kapitalistiske landet ikke får eksportert og bare importert.


Som Friedman-sitatet til Per Anton påpekte så er dette kun mulig dersom de andre landene synes papiret pengene våre er trykt på er verdt varene. Dersom dette er tilfellet så er det jo bare positivt for oss. Med en gullstandard har jeg allerede demonstrert hva som vil skje. Kan ikke se at dette er et problem i noen av tilfellene.

OJB skrev:Ser for meg at for å innføre kapitalisme må landet starte innenfra, for så å bli mindre proteksjonistisk i takt med de andre.


Hva er vitsen med det? Med papirpenger vil tollmurer holde valutaen høyere enn med frihandel, noe som reduserer eksporten. På gull vil tollmurer holde prisnivået høyt, noe som har akkurat samme effekt. Du mener altså at hvis vi ikke får eksportert "nok" så skal vi sette igang tiltak som reduserer eksporten ytterligere?
Rekkart_
 
Innlegg: 367
Registrert: 11 Jan 2005, 13:07
Bosted: Sydney, Australia

Forrige

Gå til Generell politikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron