Barnehageforliket sprekker

Diskusjon om generelle politiske temaer, som ikke passer inn under innenriks/utenriks.

Barnehageforliket sprekker

Innlegg Per Anton Rønning 02 Jun 2005, 08:39

Et flertall på Stortinget vil utsette trinn 2 av prisreduksjonen på barnehagesatser. Den skulle etter planen vært satt til 1750 kr. fom. 1/8.
SV raser som ventet mot dette, men av dem kan man ikke vente så mye.
Flertallets begrunnelse for å vente viser at de har en liten flik av virkelighetskontakt, selv om den er liten. De har faktisk oppfattet (noe SV naturligvis ikke har) at med den gjeldende maksprisen går utbyggingen for tregt. Selvsagt går det tregt. Politikernes lovpålagte makspris er (med norsk kostnadsnivå) ikke høy nok til å drive barnehage på.
Derfor er barnehageeierne avhengig av ulne politikerløfter om tilskudd slik at driften balanserer. Men folk flest kjenner etter hvert til hva ulne politikerløfter innebærer, de innebærer løftebrudd. Dette vil da føre til at
barnehageeier enten må sette prisen "ulovlig høyt", eller gå konkurs.
Og når en barnehage går konkurs er der ingen barnehage lenger, dette er den bistre realitet. Dette vet barnehageeierne, og de som kunne tenkt seg å bygge privat barnehage vil se tingene an for å se hva de egentlig kan regne med som noenlunde faste rammebetingelser.

Småbarnsforeldrene gleder seg nok for tidlig, dersom de tror at
de kan stole på at politikerne (ved hjelp av skattebetalernes penger)
skal gjøre det billig for dem å sende barna i barnehagen. Av en eller annen (for meg og flere med meg) ubegripelig årsak skjønner de ikke at
det er slik den sosialdemokratiske velferdsstaten fungerer. Alle betaler inn en del av sin inntekt, og så skal staten sørge for en rekke lavkvalitets gratis- eller subsidierte ytelser fra vugge til grav. Siste utskudd på denne stammen er altså kunstig lave barnehagepriser, og siden markedmekanismen alltid fungerer, fører dette til neddempet utbyggingstakt. Når de priser man kan oppnå ved å tilby en vare faller, vil tilbyder enten redusere eller trekke tilbake sitt tilbud av denne varen.
Økonomisk rasjonelle overveielser fører til statens løfter om å kompensere en kunstig lav pris ikke blir tatt inn i kalkylene, for disse er befengt med betydelig usikkerhet, særlig hvis man ser dette over lengere sikt. Partiene på venstresiden vil aldri forstå disse enkle sammenhengene, antagelig fordi at de tror de kan se bort fra markedets reaksjoner bare fordi de ikke liker at der finnes et marked med reaksjoner som går deres mildt sagt innsiktsløse påfunn i mot.
Hvis der er noe de ikke liker, gjør de et politisk vedtak mot det, og vips, så har de det under kontroll. Tror de. Det finnes ingen grenser for hvilke undre de tror en ny lov vil forårsake. Ren Alice in Wonderland, altså.
I mens må småbarnsforeldrene vente på barnehageplass, for politikerne (med SV i spissen) tror på ramme alvor at lavere pris vil føre til flere barnehager. Hvordan skal det gå med en finansminister fra SV, tro?

MVH
PAR
I've always found that the speed of the boss is the speed of the team.
Lee Iacocca
Per Anton Rønning
 
Innlegg: 3322
Registrert: 09 Sep 2003, 08:54
Bosted: Oslo

Gå til Generell politikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 5 gjester

cron