Streik

Diskusjon om generelle politiske temaer, som ikke passer inn under innenriks/utenriks.

Streik

Innlegg Rounin 08 Jun 2008, 08:50

Vi kan lese i Dagsavisen i dag at "Melkebønder over hele landet må slå ut drøyt 2 millioner liter melk daglig etter at 708 meieriansatte gikk ut i streik fra midnatt natt til lørdag". Tidligere kunne vi lese om hvordan flyplasser og skoler sto fordi flyplassansatte og lærere gikk ut i streik.

Det er jo slik at når en tar en jobb gjør en gjerne en avtale om å utføre jobben en viss tid mot et visst vederlag. Dersom en er misfornøyd med jobben eller med vilkårene, kan en velge å avslutte avtalen og forlate jobben etter en viss tid, og dersom arbeidsgiver bryter vilkårene, kan en forlate jobben tvert og eventuelt gå rettens vei for å søke kompensasjon.

Streik faller imidlertid ikke innunder noen av disse kategoriene. Tvert imot er det en lovbestemt rett til å bryte vilkårene i arbeidsavtalen i en viss tid uten å gi arbeidsgiver noe igjen for det. Samtidig finnes det bestemmelser som begrenser arbeidsgivers rett til å beskytte seg mot de skadelige effektene av streiken.

Det virker for meg som om en lovfestet rett til avtalebrudd nesten utelukkende må ha negative konsekvenser—Det underminerer tilliten til inngåtte avtaler, det reduserer lønnen til bedriftens ansatte samt profitten og tilliten til bedriften, og det belønner ansatte for å ikke arbeide.

Finnes det gode grunner for å tillate streik, eller kan vi konkludere med at en del flyplassansatte burde vært erstattet med filippinere for lenge siden?
Brukerens avatar
Rounin
 
Innlegg: 747
Registrert: 06 Jun 2007, 17:17

Innlegg Vegard Martinsen 08 Jun 2008, 10:36

Finnes det gode grunner for å tillate streik,


De fleste streiker i dag skjer mellom to avtaleperioder, dvs. én avtale er opphørt og man er i ferd med å bli enige om en ny avtale. Da bør det være lov å streike.

Betingelsene for streiken bør være en del av den forrige avtalen og bør gjelde inntil ny er inngått.

At lovverket i dag er slik at arbeidsgiverne kommer svært dårlig ut er opplagt.

Man bør også legge merke til at de fleste store streiker skjer i det offentlige hvor alle rasjonelle prinspper for å løse problemer tilknyttet produksjon/handel/fordeling er satt ut av spill.

I et fritt system vil streiker forekomme svært sjelden, og arbeiderne vil ha det langt bedre enn i regulerte samfunn (som de vi har i Vesten i dag).
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7868
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07


Gå til Generell politikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 6 gjester

cron