Overvåkning

Diskusjon om generelle politiske temaer, som ikke passer inn under innenriks/utenriks.

Overvåkning

Innlegg frosken 12 Aug 2011, 00:52

I nyhetskommentaren av Fri, 2011-08-05 åpner med
I etterkant av den grusomme terroraksjonen 22/7 er det stilt en rekke spørsmål om hvordan denne forferdelige handlingen kunne ha blitt forhindret. En av de mulighetene som er blitt foreslått er overvåkning, dvs. at PST (eller en annen institusjon) overvåker ytringer (på Internett og andre steder) for å finne ut om det er noen som støtter eller planlegger terrorhandlinger. I så fall bør disse personene undersøkes nærmere.

DLF støtter dette fullt ut!

mens det i prinsipprogrammet står
Overvåking av landets innbyggere må begrenses til et absolutt minimum, og må da kun være rettet mot grov kriminalitet eller virksomhet som truer landets selvstendighet og frihet, så som utenlandsk spionasje eller terrorvirksomhet. Slik overvåkning skal i hvert enkelt tilfelle godkjennes av en domstol etter strenge kriterier.


Uten å påstå at de er selvmotsigende, så er det ihvertfall ikke samme klangen i standpunktene her.
frosken
 
Innlegg: 176
Registrert: 07 Apr 2004, 04:45

Re: Overvåkning

Innlegg Vegard Martinsen 12 Aug 2011, 06:36

Prinsipprogrammet ble laget ca 2002. Da var Internett noe helt annet enn det er i dag. At klangen da blir litt annerledes burde vel ikke overraske noen. At PST kan overvåke åpne fora på Internett, som altså er helt åpne for enhver, burde være helt rimelig.

Men se også følgende fra de to sitatene gjengitt over.

"En av de mulighetene som er blitt foreslått er overvåkning, dvs. at PST (eller en annen institusjon) overvåker ytringer (på Internett og andre steder) for å finne ut om det er noen som støtter eller planlegger terrorhandlinger. I så fall bør disse personene undersøkes nærmere."


og

"Overvåking av landets innbyggere må begrenses til et absolutt minimum, og må da kun være rettet mot grov kriminalitet eller virksomhet som truer landets selvstendighet og frihet, så som utenlandsk spionasje eller terrorvirksomhet."


Ingen selvmotsigelse, men det som kan skje i stor stil og som ikke trenger dommergodkjenning er slike ting som overvåkning av åpne fora på Interett. Det som skal begrenses mest mulig er telfonavlytting, brevåpning, etc, og alt slikt må ha dommergodkjenning.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7868
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Re: Overvåkning

Innlegg stian 12 Aug 2011, 12:39

Tror ingen har noe imot at politiet går på åpne forum for å lese, de som poster på slike forum er jo fullt klar over at innholdet er åpent for alle. Men det er ikke rett at politiet kan overvåke privatlivet til folk uten misstanke, som Vegard sier.
Partimedlem.
stian
 
Innlegg: 292
Registrert: 06 Apr 2011, 20:22
Bosted: Tromsø


Gå til Generell politikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 7 gjester

cron