kriminalisering av HIV-smittede/homofile

Diskusjon om generelle politiske temaer, som ikke passer inn under innenriks/utenriks.

kriminalisering av HIV-smittede/homofile

Innlegg Roy 18 Jan 2013, 18:54

Fant to interessante artikler i dag, først på Aftenposten:

"I Norge har hivpositive levd med en annen trussel over seg. Straffelovens paragraf 155 sørger for at hivpositive kan settes i fengsel for å ha et seksualliv.

"Den som er smitteførende med en allmennfarlig smittsom sykdom, forsettlig eller uaktsomt overfører smitte eller utsetter en annen for fare for å bli smittet, straffes med fengsel inntil 6 år ved forsettlig overtredelse og med fengsel inntil 3 år ved uaktsom overtredelse."
I fengsel for seksualliv. Paragrafen brukes bare overfor hivpositive, og i praksis legger den helt uholdbare begrensninger på hivpositives seksualliv. Man man kan straffes selv om man har informert sin partner om at man er smittet, selv om man har brukt kondom – og selv om partneren faktisk ikke er blitt smittet. FN har beskyldt Norge for å kriminalisere hivpositive."

http://www.aftenposten.no/meninger/komm ... 94459.html

og deretter hos Dagbladet:

"Når sørafrikanere tenker på Norge, ser de for seg tøffe, men kløktige, vikinger. Hardhauser, hvis etterkommere har klart å utvikle et forbilledlig demokrati, basert på sterke sivile rettigheter. Mange husker også Norges viktige bidrag til anti-apartheid kampen, som brakte demokratiet til vårt land. Legger man til Norges engasjement i det globale arbeidet for fred og menneskerettigheter, framstår nasjonen deres for oss som et forbilde, fundert på de høyeste humanitære standarder. Det kom derfor som en stor overraskelse, da jeg nylig ble klar over at Norge har en av verdens strengeste lover innen området kriminalisering av hiv. Under den globale hiv og AIDS- konferansen i Mexico i fjor, var det sterk fokus på kriminalisering. Denne type lovpraksis innføres nå i stadig flere utviklingsland, og skaper en ny global krise i behandling og forebygging av hiv."

og videre: "Ved å praktisere et diskriminerende lovverk mot hivpositive, blir Norge i realiteten en eksportør av stigma. På mitt hjemkontinent Afrika, lanserer nå stadig nye land lover som kriminaliserer hiv. Dette har katastrofale sosiale konsekvenser."

http://www.dagbladet.no/kultur/2009/05/07/574099.html

Hvordan burde en slik problemstilling behandles sett fra et liberalistisk/libertariansk synspunkt?

mvh
Roy
Roy
 
Innlegg: 2
Registrert: 11 Jul 2012, 17:57

Re: kriminalisering av HIV-smittede/homofile

Innlegg monkey 19 Jan 2013, 02:13

Man man kan straffes selv om man har informert sin partner om at man er smittet, selv om man har brukt kondom – og selv om partneren faktisk ikke er blitt smittet.


Fjerning av det jeg har sitert ovenfor, mens man framdeles straffer de som med vilje og viten smitter andre?
monkey
 
Innlegg: 56
Registrert: 03 Nov 2011, 22:57

Re: kriminalisering av HIV-smittede/homofile

Innlegg Vegard Martinsen 19 Jan 2013, 05:57

Dersom en som er smittebærer oppfører seg slik at han burde vite at han smitter andre, så bør han starffes.

Dersom man smitter noen uten å vite at man gjør det, så må man ta i batraktning hva den som smitter burde ha visst om sin tilstand. Hvis han burde ha visst at han var smittebærer, og han så smitter noen, så bør også han straffes.

Hvis den som smittes er klar over risikoen så bør smitteren ikke straffes.

Man man kan straffes selv om man har informert sin partner om at man er smittet, selv om man har brukt kondom – og selv om partneren faktisk ikke er blitt smittet.


Vi mener altså at dette som gjengis i sitatet er galt, det burde ikke være slik.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7868
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07


Gå til Generell politikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 6 gjester

cron