En liberal kritikk av kapitalismebegrepet

Diskusjon om andre ideologier, slik som sosialdemokrati, sosialisme og konservatisme.

En liberal kritikk av kapitalismebegrepet

Innlegg simon 24 Mar 2012, 10:36

En merkelig og svært dårlig artikkel fra Nordbakken.

http://www.minervanett.no/2012/03/23/en ... mebegrepet
simon
 
Innlegg: 1750
Registrert: 08 Sep 2003, 14:11
Bosted: Oslo

Re: En liberal kritikk av kapitalismebegrepet

Innlegg Onarki 24 Mar 2012, 16:08

Enig i at artikkelen hadde mange rare sprell, men hovedpoenget hans -- nemlig at ordet "kapitalisme" er belastende omtrent slik "nigger" er det -- er jeg sympatisk til. Jeg synes den aller beste delen av hans artikkel er følgende sitat fra Hayek:

"[Capitalism] suggests a system which mainly benefits the capitalists.”

Uansett hvor mye man liker eller misliker navnet kapitalisme er det helt riktig at selve navnet gir assosiasjoner (og med god grunn siden det var Marx sin intensjon) til at kapitalisme er et system som er laget for kapitaleiere. Og faktum er at det politiske systemet for individuell frihet er mer enn bare privat eiendomsrett. Det er også slike ting som personlig frihet (retten til å gifte seg med hvem man vil etc.), og ingenting av dette fanges naturlig inn av begrepet kapitalisme.

Markedsøkonomi eller markedsliberalisme er heller ikke noe bra ord fordi "marked" er simpelthen et objekt, en ting som føles abstrakt og fjernt. Når man sier "markedet bestemmer" mener man jo egentlig at folket bestemmer, men når man bruker et objekt som "marked" til å benevne dette høres det ut som en slags kald og kynisk entitet som ikke har noe med vanlige folk å gjøre.

Så jeg er helt med på å problematisere begreper slik som "kapitalisme" og "marked" fordi de har så negative konnotasjoner. Personlig mener jeg at begrepet "fred" eller varianter av dette ("fred mellom individer", "fred satt i system," "fredelig handel," "fredelig samarbeid") fordi dette fanger inn essensen av liberalismen uten å fremheve en bestemt gruppe (kapitalister).
Onarki
 
Innlegg: 2249
Registrert: 03 Apr 2005, 14:13

Re: En liberal kritikk av kapitalismebegrepet

Innlegg Kvakksalver 12 Okt 2017, 14:09

simon skrev:Uansett hvor mye man liker eller misliker navnet kapitalisme er det helt riktig at selve navnet gir assosiasjoner (og med god grunn siden det var Marx sin intensjon) til at kapitalisme er et system som er laget for kapitaleiere. Og faktum er at det politiske systemet for individuell frihet er mer enn bare privat eiendomsrett. Det er også slike ting som personlig frihet (retten til å gifte seg med hvem man vil etc.), og ingenting av dette fanges naturlig inn av begrepet kapitalisme.


Dette er svært merkelig skrevet av deg. Begrepet kapitalisme er selvsagt avledet av ordet kapital! Hva ellers? Marx var den første til å lage en skikkelig analyse av kapitalismen som system uten å dra inn moral som noen forklaringsfaktor. Kapitalismen er ikke noen ideologi, men et helt konkret økonomisk system kjennetegnet av privat eiendomrett over produksjonsmidlene (ekslusivt, dvs majoriteten er frafrøvet eierskapet), lønnsarbeid (som en konsekvens av det eksklusive private eierskapet har den store majoritet, arbeiderklassen, ikke noe annet enn sin arbeidskraft å selge), kapitalakkumulasjon, profitt som investeringsmotiv og markeder. Mange objektivister/libertarianere forveksler frihandel med kapitalisme. Det er en feilslutning.
Kvakksalver
 
Innlegg: 4
Registrert: 31 Des 2010, 14:12


Gå til Andre ideologier

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron