Marx og det frie markedet

Diskusjon om andre ideologier, slik som sosialdemokrati, sosialisme og konservatisme.

Re: Marx og det frie markedet

Innlegg Vegard Martinsen 15 Nov 2017, 11:03

Kvakksalver skrev:
Vegard Martinsen skrev:
Men poenget er at ervervingen av privat eiendomsrett vil alltid innebære initiering av tvang.


Nei.

Dersom man går til et område som er totalt ubearbeidet og begynner å arbeide der - blander sitt arbeid med området - så oppnår man med dette eiendiomsrett til området. Jeg kan ikke se at dette innebærer noen initiering av tvang.


Hvor langt i historien må du tilbake da det fantes ubearbeida landomreåder? Bronsealder? Jernalder?

Den moderne eiendomsretten (som er et vestlig fenomen) ble stort sett etablert mellom 1500 - 1800-tallet. Dersom du leser litt sosialhistorie se du at dette henger sammen emd løsgjengerlovene. I England ble de kalt Vagabond Acts og innført da konsekvensen av bortdrivelsen av småbønder fra jordlapper blei en vagabonderende befolkning som utgjorde et sosialt problem.

Utover 1700-tallet opphørte Vagabond Acts, men man fikk i stedet Poor Laws og Work Houses med den funksjon å håndtere en overflødog del av befolkninga.

Dersom eierskap til jord ikke hadde vært noe problem ville vi heller ikke fått institsusjoner som husmanssvesenet i Norge. Hvorfor tror du folk valgte å være husmenn dersom du bare kunne finne en udyrka plass og etablere seg som selvstendig bonde?Stort sett er dette sant, men det er irrelevant for poenget.

Hvorfor tror du folk valgte å være husmenn dersom du bare kunne finne en udyrka plass og etablere seg som selvstendig bonde?


Tradisjon, mangel på initiativ, mangel på entreprenørånd, etc.

Men det var jo etter hvert mange som dro til Amerika og drev homestading der.

Hvor langt i historien må du tilbake da det fantes ubearbeida landomreåder? Bronsealder? Jernalder?


Det var mye i USA på 1700 og 1800-tallet, og det er fortsatt mange slike områder omkring i verden, områder som i dag "eies" av stater. Dissse områdene burde åpnes og etablering/drift burde tillates.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7868
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07

Forrige

Gå til Andre ideologier

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 3 gjester

cron