Altruisme vs Egoisme i OL

Diskusjon om psykologi, epistemologi og metafysikk (fri vilje, begrepsdannelse, o.l.).

Altruisme vs Egoisme i OL

Innlegg nico 28 Des 2008, 13:38

Jeg ble av influensarelaterte årsaker sittende å se på TV på julaften, og da gikk det en dokumentar om OL i Beijing som var nå nettopp. Den varte i flere timer og dekket oppturer og nedturer for både individuelle og lagdeltakere, og mange av de sterkeste prestasjonene er resultatet av årevis med kompromissløs jobbing mot gullmedaljen, det var MEGET imponerende.

23 år gamle Michael Phelps kom til OL med et personlig uttalt mål om å vinne 7 individuelle OL-gull i svømming, i tillegg til stafetten, altså intet mindre enn 8 olympiske gullmedaljer, som er alle konkurransene han var satt opp i. Dette klarte han, og ble udødelig. Han ble også kjent for å alltid komme inn på arenaen med en mp3-spiller og øreplugger, og det ble selvsagt gjenstand for stor nysgjerrighet. Det viste seg at han lyttet til sangen "I am me" av Lil' Wayne.

India fikk sitt første individuelle OL-gull noensinne i Beijing, det kom i 10 meter skyting med luftrifle. India har fra før av 8 OL-gull i landhockey, som er nasjonalsporten, og de ble vunnet på rekke og rad over 28 år så det er litt av en lagprestasjon. Men India har aldri før vunnet noe individuelt, og dette var derfor en sensasjon.

Det er meget spesielt at en nasjon med 1.1 mrd innbyggere ikke har tidligere klart å produsere en eneste individuell gullmedalje, mens en amerikaner gjør 7 + 1 i ett og samme OL. Det er kun egoisme som kan motivere et individ til å gjøre en så enorm innsats for å vinne alt dette, og kun altruisme som gjør at 1.1 mrd individer ikke gjør det. Det er nesten vanskelig å se hvordan en sang som "I am me" kan appellere til noe annet enn egoister, og det eksluderer de fleste indere. Jeg hater å være den som sier det, men å skyte på blink fra 10 meter med luftgevær er ikke spesielt imponerende. Selv om det nok ligger utrolige mengder trening og innsats bak prestasjonen, så er et luftgevær i forhold til Michael Phelps utrolige talent og vinnervilje svært fattig. Egoismen fremmer individet, egoismen er en god og mennesklig moral, og i OL er dette mer synlig enn noe annet sted.
You can't put an "I wish" over an "It is"

- Leonard Peikoff
nico
 
Innlegg: 528
Registrert: 20 Apr 2007, 00:14
Bosted: Oslo

Gå til Grunnleggende ideer

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron