Kan det være rasjonelt å være sosialist?

Diskusjon om psykologi, epistemologi og metafysikk (fri vilje, begrepsdannelse, o.l.).

Kan det være rasjonelt å være sosialist?

Innlegg Cragfarm 08 Jul 2011, 15:53

Jeg vil si at et valg ikke nødvendigvis er irrasjonelt fordi det fører til negative konsekvenser. Det var for eksempel ikke irrasjonelt å dra på jobb 11.9 for de som jobbet i WTC. Disse hadde ingen grunn til å mistenke noe. Men kan det være rasjonelt å være sosialist dersom man har kommet frem til at sosialisme er bra ved å ta i bruk sin fulle rasjonelle kapasitet?

Jeg vil svare nei på dette spørsmålet. For hvordan kan man man komme frem til at et system basert på systematisk tvang er et godt system å leve innenfor for mennesket, men samtidig ikke erkjenne at menneskets natur er av en slik art at det ikke fungerer under tvang?
Cragfarm
 
Innlegg: 202
Registrert: 20 Okt 2010, 18:10

Re: Kan det være rasjonelt å være sosialist?

Innlegg lba 08 Jul 2011, 18:27

Dersom det hadde vært slik at kapitalismen førte til stadig mer fattigdom og elendighet for alle unntatt en rik elite, slik noen tror, så ville det jo vært rasjonelt å være sosialist. Men slik er det selvsagt ikke. Hvis du definerer rasjonelt som "i henhold til tilgjengelige fakta", kan du likevel kanskje hevde at noen sosialister er rasjonelle, i den forstand at de har valgt det samfunnssystemet som er riktig i forhold til de fakta de har fått servert gjennom oppveksten og utdannelsen deres.
lba
 
Innlegg: 195
Registrert: 13 Jul 2009, 02:17

Re: Kan det være rasjonelt å være sosialist?

Innlegg Vegard Martinsen 09 Jul 2011, 06:09

Rasjonalitet innebærer at man også må skaffe seg nødvendig informasjon (av det som er tilgjengelig), og i dag er det så mye fakta tilgjengelig som forteller hvordan sosialismen virker at man må foreta en kolossal virkelighetsfornektelse for å bli/være sosialist.
Vegard Martinsen
 
Innlegg: 7868
Registrert: 07 Sep 2003, 12:07


Gå til Grunnleggende ideer

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 4 gjester

cron