Har du noe informasjon om hvordan man fastsetter denne normalrenten? Det er jo mange faktorer som spiller inn på hvordan man setter en rente. Inflasjon, risiko, sikkerhet etc. Man setter jo ikke akkurat risikofri rente på lån til en nyetablering, da slike prosjekter ofte er beheftet med betydelig risiko for tap.
Hvordan er det med å eie eiendeler og leie dem ut til firmaet? La oss si man eier en gravemaskin privat, og fremfor å selge den til bedriften eller skyte den inn som egenkapital, heller velger å leie den ut til firmaet for, la oss si, 10 000 i mnd. På den måten har man privat en passiv inntekt på 10 000 i mnd som skal beskattes med 28 %. Leiekostnadene er igjen fradragsberettiget på selskapets hånd, og dermed unngår man dobbeltbeskatningen.
Kunne det også tenkes at man kan fastsette leie på bakgrunn av andre variabler som resultat og omsetning? Mener at dette kan være praksis blant noen utleiere av fast eiendom, hvor man setter en fast indeksregulert grunnleie, i tillegg til at man tar utgangspunkt i en viss andel av resultat eller omsetning i de offentlige regnskapene. Om dette er tilfellet, så kunne man jo f.eks. krevd 10 000 i mnd for gravemaskinen, i tillegg til f.eks. 2 % av overskuddet (dersom dette anleggsmidlet var en vesentlig del av kapitalutstyret i bedriften).
Her kan man argumentere for diversifiseringshensyn. Altså at man ikke ønsker at gravemaskinen skal utsettes for risiko som følger av driften. Om man tillater dette, hvordan stiller det seg da til patenter og andre imatrielle eiendeler? Kunne det tenkes at man f.eks. kunne leid ut retten til å benytte et patent man selv eier privat til et eget selskap på samme måte?
Et eksempel på utleiepraksis er å finne i selskapet Hval Sjokoladefabrikk ASA. Gründer og daglig leder Rune Forsberg eier ca 10 % (ifølge proff.no, i aksjonærinformasjon datert 06.09.11 har dette økt til 22 %) av selskapet som er på den unoterte listen. I tillegg eier han enkeltpersonforetaket Forsberg Eiendom. Gjennom Forsberg Eiendom kontrollerer han både den faste eiendommen og byggmassen hvor Hval har sin produksjon og hovedsete. Leiekontrakten er ifølge
årsregnskapet for 2010, note 14 - leieforhold (s.17), gitt for 10 år av gangen, indeksregulert og satt til ca 1,27 MNOK per år. Fra tidligere vet jeg at han i sin tid solgte endel aksjer i selskapet, etablerte eiendomsselskapet og benyttet egenkapitalen fra salg av aksjene i tillegg til belåning for å kjøpe eiendommen. Den lave eierandelen skapte noe misnøye blant aksjonærene, så han lånte ytterligere og kjøpte seg opp i selskapet igjen etter eiendomstransaksjonen. Jeg vil anta at inntektene fra utleien av eiendommen blir beskattet som kapitalinntekt og ikke næringsinntekt, da dette er å anse som passive inntekter. Her eier han altså næringseiendommen gjennom EPF, og skatter mest sannsynlig kun 28 % av leieinntektene privat, mens selskapet får fradrag for leien.
Dette eksemplet er muligens dårlig mht at man kan leie ut til eget selskap uten å risikere gjennomskjæring, da Forsberg kun eier 10 % i ASA-selskapet. Likevel er det rimelig opplagt at han har vesentlige interesser i selskapet, siden han sitter som daglig leder, i tillegg til at han eier en relativt stor andel. Det er også rimelig opplagt at han handlet mer i egeninteresse enn i aksjonærenes interesse, og at kjøpet av eiendommen var gunstig for ham sett fra et skattemessig synspunkt. Da tomten var til salgs hadde Hval lav belåningsgrad, og selskapet kunne nok fint kjøpt tomten ved bruk av lånefinansiering med pant i eiendommen.