John A. Allison presenterer sin nye bok!

Diskusjon om økonomisk teori, forretningsvirksomhet, aksjehandel, o.l.

John A. Allison presenterer sin nye bok!

Innlegg Per Arne Karlsen 12 Feb 2013, 16:55

Glimrende foredrag av John Allison!

John A. Allison discusses his book ‘The Financial Crisis and the Free Market Cure’ on C-SPAN 2’s Book TV

http://www.cato.org/multimedia/media-highlights-tv/john-allison-discusses-book-financial-crisis-free-market-cure-c-span
Per Arne Karlsen
 
Innlegg: 260
Registrert: 07 Sep 2003, 12:39
Bosted: Oslo

Re: John A. Allison presenterer sin nye bok!

Innlegg -Henrik- 12 Feb 2013, 20:55

Takk for tipset, er et kvarter inn i foredraget hans nå, og det virker veldig interessant. Kommer til å kjøpe boken hans.

Har for tiden en foreleser fra Norges Bank i makroøkonomi, og vi jobber nå med en artikkel han skrev da han arbeidet der. Denne handler om pengepolitikken under et inflasjonsmål, og kort forklart så benytter de en tapsfunksjon som tar hensyn til inflasjonsgapet (forskjellen mellom faktisk inflasjon [les: prisvekst i KPI-JAE] og inflasjonsmålet) og produksjonsgapet (forskjellen mellom faktisk reellt BNP og normalt reelt BNP [les: et hypotetisk estimat for hva reelt BNP bør være]). Idéen er at sentralbanken, når de skal sette styringsrenta, må gjøre en avveining mellom inflasjon og produksjonsgap når økonomien divergerer fra inflasjonsmålet og det de anser som normalt BNP. Dette skal skape stabile forventninger om inflasjon og økonomisk utvikling i fremtiden, og således bli en selvoppfylt profeti.

Det artige her, er selvfølgelig at inflasjonsmålet er satt relativt arbitrært til 2,5 %, og det de definerer som normalt BNP er en vedvarende positiv vekstbane. Man forsøker altså, som John Allison sier, å dempe kortsiktige svingninger rundt en langsiktig stabil vekstbane, mens man i virkeligheten stabiliserer kortsiktig for så å skape store problemer på lang sikt (les også "the black swan of cairo", som handler om kortsiktig stabilitet på bekostning av fremtidig storslagen volatilitet).

Det virker imidlertid som om sentralbanken har begynt å ta innover seg at pengepolitikken fører til ubalanser i økonomien, i form av økt gjeld som igjen påvirker aktivaprisene som igjen gir bobler som igjen sprekker og gir deflasjon. De har nemlig begynt å se på tapsfunksjonen sin utforming, hvor de nå bringer inn et renteelement i tillegg til inflasjons- og produksjonsgaphensynet. Dette skal i følge sentralbanken gjøre at de skal kunne tilpasse pengepolitikken slik at det ikke oppstår finansielle ubalanser. Det kan leses mer om dette her: http://www.norges-bank.no/no/om/nyhetsa ... taff-memo/ -- kommentarene inneholder ganske mye drøfting rundt disse tre hensynene, og spesielt med tanke på finansiell ubalanse og kriser gjennom leverage og deleveraging.

Finner det ganske artig at man har noen antagelser for prisvekst, hva BNP bør vokse til (når BNP egentlig er en funksjon av ting som befolkningsstørrelse, demografi, teknologisk utvikling m.v.) og hva nominell rente optimalt bør være, bruker litt kalkulus og noen likninger for valutakurser m.v. og tror at dette skal definere et styringsverktøy for stabilitet i noe så dynamisk som en økonomi. For alt som ikke passer inn i modellene, oppretter man en enkelt variabel (fudge factor) og kaller den for et eksogene sjokk, og slike sjokk forsøker man å motvirke med politikken. Man kan altså lære seg dum. :)
-Henrik-
 
Innlegg: 287
Registrert: 24 Nov 2008, 23:21


Gå til Økonomi og næringsliv

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron