En sudoku uten praktisk forutsigbarhet i hvert trinn?
Jeg har prøvet meg på sudokuene på
Telegraph.co.uk.
Jeg finner at de varierer svært. Noen er mekanisk lette, og med det mener jeg at det for hver tilstand eksisterer kvadrater, linjer eller kolonner hvor man kan eliminere tall slik at det i én rute kun blir igjen ett mulig tall. De som elimineres, elimineres på det som sikkert er vanlig vis: enten fordi de ikke kan stå i den ruten eller fordi andre tall må stå der. Tvillinger, trillinger, eventuelt kvadrillinger hvis det noen gang skulle være aktuelt, kjenner jeg til.
Men noen andre oppgaver går over min forstand. Det vil ikke si at de ikke kan løses, og de av disse umuliusene jeg har løst, ser ut til å være korrekte i den forstand at bare én total-løsning er mulig. Men jeg klarer ikke å finne noe farbart resonnement som gir en garantert riktig eliminasjon eller tall-innsetting for hvert trinn. Når jeg har plassert en del tall som er entydige og eliminert det som er sikkert i en del ruter, må jeg derfor prøve meg frem. For eksempel velger jeg da arbitrært en viss fordeling av de to mulige tallene i en tvilling, og ser hvor det fører hen. Først mange trinn senere (det kan være 10 - 20 trinn) viser det seg f.eks at valget førte meg opp i en kontradiksjon. I så fall gir det seg at det opprindelige tvilling-valget var galt og må være omvendt. Da kommer jeg altså videre. I de mest vriene kan jeg måtte forsøke slike arbitrære valg 2 - 3 ganger. Et eksempel er den for 20. juni (den blir vel stående 7 - 10 dager til på skjermen). En annen jeg står fast på nå er 26. juni. Det er rett og slett umulig (for meg) å overskue konsekvensene av et valg så mange trinn frem at jeg kan gjøre dette i hodet.
The Telegraph har mulighet for å skrive inn flere tall i en rute, hvilket gir god oversikt over alternative muligheter og over tvillinger/trillinger, men når entydigheten stopper opp for meg, må jeg altså til med papir, hvor jeg bevarer én versjon og merker av hvor jeg gjorde første, eventuelt andre osv, valg.
VG's sudokuer varierer også i vanskelighetsgrad; selv de vanskeligste og de middels kan være lette mens andre er vriene. Og hjelp på papir må jeg også av og til ha for VG's, men kun for å få oversikt over alle mulige tall i alle tomme ruter. Der har jeg alltid kunnet komme videre med entydig eliminasjon hele tiden.
*
Jeg ser at sudoku er lik 'latinske kvadrater' fra matematikken (kombinatorikk) – med tillegg av at små-kvadratene i sudoku også skal inneholde hvert tall én gang – men jeg har ikke klart å gjøre noe ut av den teknikken min kombinatorikk-bok beskrev for å lage latinske kvadrater. Der tok man utgangspunkt i rektangler, og beviste at de alltid kan utvides med nye rekker inntil man får et (latinsk) kvadrat.
Jeg er heller ikke i nærheten av å forstå hvordan sudoku-oppgavene konstrueres. Det må finnes én eller flere algoritmer for hvordan man kan velge ut de tallene som må oppgis for at oppgaven skal ha en entydig løsning som leseren kan komme frem til. Det er vesensforskjellig fra kryssord, hvor man lett forstår hvordan en kryssord komponeres, og hvor sikkert mange kryssord-gjettere også har prøvet seg som kryssord-komponister. En kryssord kan være vrien å komponere slik at bokstaver i begge retninger danner plausible ord, men teknikken er enkelt forståelig.
Marianne
PS: Jeg ser ikke noen forbindelse mellom sudoku og dens type prediktabilitet (eller ei), og DLFs samfunnsanalyser, hvilket andre spill beskrevet i denne debatt-seksjonen gir bedre eksempler på. Jeg tar allikevel mot til meg og lufter mine sudoku-funderinger, av ren pusle-interesse.