SOSIALISME OG EU

Diskusjon om generelle politiske temaer, som ikke passer inn under innenriks/utenriks.

SOSIALISME OG EU

Innlegg Erik 28 Aug 2008, 09:33

Aftenposten bringer i dag en viktig kommentar om et sakskompleks som fullstendig har vært fraværende i mediene.

Problemstillingen rundt "hjemfallsrettene" er ikke ny. Synet på eiendomsretten til fossene har alltid vært en lakkmustest for å avgjøre folks plassering på den politiske "farveskala".

Nu skrives et nytt kapittel i denne føljetongen: Overgang fra et slags eiermessig blandingsforhold innen kraftindustrien, til uforfalsket sosialisme.

Fra artikkelen:

"I DAG skal energikomiteen i Stortinget fortsette behandlingen av et lovforslag fra Regjeringen om at det heretter skal være forbudt for private selskaper å bygge ut vannkraft i Norge. Det skal bli et privilegium forbeholdt staten og kommuner.

Forslaget er banebrytende og skal etter planen vedtas på et ekstraordinært møte i Stortinget 22. september."(Min utheving)

"Sagt på en annen måte: Private eiere kan diskrimineres, men da må det gjøres mye grundigere."

"Det er faktisk merkelig at denne saken, og særlig domstolens vurderinger, ikke har utløst en debatt i hele Europa. Domstolens syn kan ha vidtgående implikasjoner for hvordan forholdet mellom statlig og privat eie kan organiseres også i andre næringer.

Satt på spissen sier dommen at en blandingsøkonomi hvor offentlig eide selskap får et fortrinn, er forbudt, mens prinsippfast sosialisme er OK.

Her er det noe som skurrer. Derfor gjelder det for en rødgrønn regjering å handle før noen våkner." (Min utheving)

Dette bør være en viktig vekker til dem som, hvis det er mulig, fortsatt måtte leve i den villfarelse at EU er en slags "kapitalisme organisasjon".

http://www.aftenposten.no/meninger/komm ... 622597.ece
Erik
 
Innlegg: 301
Registrert: 02 Mai 2004, 15:38
Bosted: Bergen

Innlegg Skatteflyktning 10 Sep 2008, 04:42

Hvorvidt man ser paa EU som Kapitalistisk er vel relativt som my annet.

Sammenlignet med Norge, kan det neppe bli kallt noe annet!

Sammenlignet med Hong Kong hvor kommunismen styret er nok EU utvilsomt mye mer sosialistisk/kommunistisk.
Skatteflyktning
 
Innlegg: 1036
Registrert: 24 Mai 2008, 21:02

Innlegg Erik 10 Sep 2008, 11:41

Kapitalisme bør vel forståes i relasjon til en korrekt definisjon av kapitalisme, og ikke efter et mer eller mindre arbitrært syn næringslivet.

I et oppslagsverk fant jeg følgende definisjon av kapitalisme:
” Et økonomisk system basert på privat eierskap til både produksjonsmidlene og til distribusjaon av alle varer og tjenester, karakterisert ved et fritt marked og motivert av profitt.”

Selv om privat eiendom, frie markeder og profitt er essensielle aspekter ved kapitalismen så kan de ikke eksistere uten et legalt og sosialt rammeverk som fundamentalt respekterer friheten til å inngå i og profittere av profuktiv virksomhet. Kapitalismen krever visse legale, sosiale, teknologiske og kulturelle forhold for å kunne eksistere, og har signifikante sosiale konsekvenser på det samfunn som implanterer den. Dette betyr at skal man grundig analysere kapitalismen er det viktigere og se på det som et filosofisk og sosialt system enn å vektlegge det som et økonomisk og politisk system.

Hverken "vesten" eller Hong Kong er kapitalistiske. Det man kan gjøre er å vurdere størrelsen på de ulike offentlige reguleringer og direktiver.
Erik
 
Innlegg: 301
Registrert: 02 Mai 2004, 15:38
Bosted: Bergen


Gå til Generell politikk

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester

cron